TELLIMUSTELE ALATES 50€ TASUTA TARNE PAKIAUTOMAATI     |     MAKSA HILJEM ESTO JÄRELMAKSUGA   |   TALLINNA KAUPLUS AVATUD E-L 10-18

Judo kimono – kuidas valida ja hooldada oma judo varustust

Judo varustuse nimekiri on lühem kui paljudel teistel spordialadel, sest üldjuhul on vajalik vaid judo kimono olemasolu. Seda olulisem on aga valida just see õige ja sobilik judogi.

 

Käesolevast artiklis kirjeldame põhjalikult seda, kuidas judogid valida, milliseid olulisi nüansse peaks tõsiselt judot harrastav sportlane teadama ning kuidas oma judo kimono õigesti hooldada.

 

Judo uniform

 

Mis on judo kimono ja kust see pärineb?

 

Paljudel algajatel judokatel ja nende vanematel on kombeks nimetada judogid kimonoks. See on aga täiesti vale.

 

Kuigi algselt on judogi tuletatud kimonost on selle spetsiaalne nimetus – JUDOGI. Judogi on traditsioonilise vormiriietuse jaapanikeelne nimetus judo trennis ja võistlusel. Edasi veidi judogi ajaloost:

 

Jigoro Kano, kes on judo looja, tuletas algse judogi kimonost ja teistest jaapani rõivastest umbes 20. sajandi vahetusel. Selline oli judogi esimene moodne treeningvorm.

 

Aja jooksul on judogi läbinud mitmeid muudatusi, mis on seotud lõike ja materjaliga. Judogi varrukad ja püksid on muutunud pikemaks, traditsiooniline pleegitamata puuvill on nüüd pleegitatud valge ja sinine judogi on muutunud kättesaadavaks. Sellegipoolest on vormiriietus endiselt väga lähedane sellele, mida kasutati 100 aastat tagasi.  

 


Judo uniform

 

Millest koosneb judogi ja kuidas seda valida?

 

Judogi koosneb kolmest osast: tihedast jakist (uwagi), püksidest (shitabaki või zubon) ja puuvillasest vööst (obi).

 

Traditsiooniliselt on  judogi valmistatud puuvillast. Sõltuvalt eesmärgist (trenn, võistlus) võib judogi valmistamise materjali tihedus oluliselt erineda.  

 

Jaki ülemine osa, krae ja varrukad on valmistatud tihedamast materjalist, kuna see peab vastu pidama suurtele koormustele (tugevatele haaretele).

 

Tavaliselt on ka pükste põlved tihendatud, et need peaksid kauem vastu. Igal judogi osal, isegi jaki krae tagaküljel, on oma nimetus.

 

Judo uniform

 

Tüüpilised vead, mida ostmisel tehakse:

 

Soetatakse karate kimono.

Kuna tegemist on võitluskunstiga, siis osad inimesed ei pööra tähelepanu gide tihedusele.

 

Judogi erineb karategist tiheduse ja mustri poolest. Judogi on oluliselt tihedam, kui karategi. Judokatele paistab karategi voodilinana, mis on hea ja kerge!

 

Soetatakse täiesti paras judogi (mis pestes kokku tõmbab)

Kindlasti peab silmas pidama seda, et judogi võib esimeses pesus kokku tõmbuda kuni 3 cm. Seega oleks hea, kui varrukas on algselt umbes 3 cm üle randme.

 

Ennekõike peab judogi vastama kasvule. Ei tohi olla liiga lühike ega ka liiga pikk, sest vastaval juhul on judot väga ebamugav harrastada.

 

Samuti peaks otsustama, millise tihedusega judogid soovitakse. Paljudel firmaldel on, isegi lastele, pakkuda erineva tihedusega judogisid. Lastele, kes alles alustasid judoga, sobib judogi tihedusega 180 kuni 350 grammi.

 

Suurematele lastele ja harrastajatele sobib judogi, mille tihedus algab 400 grammist. Võistlustel osalevatele professionaalidele sobib judogi tihedusega 650 – 750  (Approved mudelid).

 

Mis puudutab judogi tihedust, siis kõige mõistlikum oleks saada soovitus oma treenerilt. Treener teab, milline mudel on tema kasvandikule parim.

 


Judo uniform

 

Miks võivad judokate vööd erineda?

 

Judokate vööd võivad olla erinevat värvi sellepärast, et vöö värv näitab judoka auastet. Esimene vöö kõigil judokatel on valget värvi.

 

Judogi komplekti kuuluv vöö seotakse kaks korda ümber vöökoha ja ette seotakse ilus sõlm. Ilusa ja ühtlase sõlme selgeks õppimine võtab aega.

 

Miks on judokad võistlustel erinevat värvi judo kimonotes?

 

Igal edasijõudnud judokal peab olema võistlustel nii valge kui ka sinine judogi.

 

Judogid on erinevat värvi sellepärast, et kohtunikud ja pealtvaatajad saaksid judokaid paremini eristada maadluse ajal. 

 

Judo uniform

 

Mis on IJF Approved judogid?

 

IJF Approved judo kimonod (spetsiifiline suurus,materjali tihedus jne.), mida professionaalsed sportlased võistlustel kannavad, on rangelt reguleeritud Rahvusvahelise Judo Föderatsiooni (IJF) reeglitega.

 

Need reeglid määravad ka jaki, pükste, varrukate pikkuse ja laiuse. IJF Approved judogide märgistus on punase tikandiga ja see peab esinema nii jakil, pükstel kui ka vööl.

 

IJF Approved judogid on sertifitseeritud ja kui judogi kontrollijad leiavad mittevastavuse, siis võivad nad sportlase võistlustelt diskvalifitseerida.

 

Kõik võistluse ajal kasutatavad judogid peavad olema puhtad, ei tohi esineda kanga ega värvi kulumist. Mehed kannavad traditsiooniliselt judogit palja keha peal. Naistel on judogi all lubatud kanda valget värvi T-särki.

 


Judo uniform

 

Millist judogid kanda judo trennis?

 

Judo trennides lubatakse kanda nii valget kui ka sinist värvi judogid.

 

Valge on traditsiooniline värv, mida sageli eelistatakse kuna valge sobib paremini nii judo kui ka Jaapani kultuuri traditsioonidega.

 

Jaapanis ei leia, arvatavasti, ühtegi judokat, kes kannaks sinist judogid oma treeningsaalis. Jaapanlased kasutavad sinist ainult rahvusvahelistel võistlustel.

 

Judo uniform

 

Kuidas judogid hooldada?

 

Esimesel pesukorral võib judo kimono kokku tõmbuda kuni 3 cm. Suure tõenäosusega juhtub see siis, kui pesta kõrgel temperatuuril. Tähtis on  jälgida judogil või pakendil olevat temperatuuri sedelit!

 

Judogid peab pesema teistest asjadest eraldi. Värvilist vööd koos judogiga pesumasinasse ei ole soovitatav panna, kuna see annab värvi ja tulemuseks on värviline judogi! Selline kogemus võib tabada ka kõige profimaid judokaid.

 

Judogid peaks hooldama nädalas vähemalt korra. Seejärel oleks väga hea, kui judogi saaks ka triigitud. See tagab suurepärase ja hoolitsetud väljanägemise.

 

Tavaliselt, peab laste judogi väga hästi vastu ja uus on vaja soetada alles siis, kui laps on vanast juba välja kasvanud. Täiskasvanute judogi peab vastu samuti suhteliselt kaua. See oleneb sellest, kui tihti trenni tehakse, kui palju on treeninglaagreid ja võistluseid.

 

Mis varustust judokal veel tarvis läheb?

 

Judokal läheb veel peale judo kimono ja vöö tarvis: plätusid, veepudelit, spordikotti või seljakotti, plaastrit, rätikut, t-särki. Vajadusel ka põlve-ja küünarnuki kaitsmeid.

 



Judo kimono soetamine

 

Endale judo kimonot soetama hakates tutvu Budopunkti e-poe judo kimonote valikuga või tule  läbi meie esinduspoest aadressil Artelli 7, Tallinn. Meie poes saad nõu pidada asjatundlike müüjatega ning proovida erinevaid mudeleid, et leida just Sinule sobivaim.

 

Kui artikkel oli Sulle kasulik, siis kliki “Meeldib” ja kui võiks ka Su sõpru huvitada, siis kliki “Jaga”.

Sinu tagasiside on meile väga tähtis, sest näitab, et kvaliteetse Eesti keelse sisu loomine on vaeva väärt :)