TELLIMUSTELE ALATES 50€ TASUTA TARNE PAKIAUTOMAATI     |     MAKSA HILJEM ESTO JÄRELMAKSUGA   |   TALLINNA KAUPLUS AVATUD E-L 10-18

Kuidas ma Eesti judo koondise treeningul käisin

Sissepääs

 

Kui ma Sõjakooli uksest sisse astusin, siis käis Aitado judokooli majas korralik sigin-sagin. Kuna varem pole Aitado majaga kokku puutunud, siis päris kohe sirge sammuga saali sisse pressima ei hakanud. Kohtusin fotograaf Heleniga saali eesruumides.


Ühest kabineti uksest vaatas vastu kõikide teiste ringikäivate sportlaste seas ka mõni tuttavam nägu – Aitado treener Jorgen Viks (või ma vähemalt arvasin, et Jorgen – vennad Viksid võivad väheste nägemiste korral sassi minna J – sarnasus on treenimata silmale ikkagi väga suur). Peagi sisenes Aavo Põhjala, kes meid vastu võttis ja saali poole juhatas.


Korüfee Aavo Põhjala

  

Mitte keegi ei lähe Aavost mööda ilma kätlemiseta nii saali tulekul kui ka minekul – tõeline korüfee saalis. Tema kohalolekut ruumis oli kuidagi eriliselt tunda, võib-olla tundus see ainult mulle nii, kuid kui kunagi pea 20 aastat tagasi sai teleka ees olümpiamängudel judokate medalijahile kaasa elatud, siis tegelikkuses oli seal telekaekraani taga ka ju Aavo Põhjala.


Küllap tuleneb see lugupeetus kõik sealt – Eesti spordisangarid tekitavad alati hea aukartuse –  ka Aavo on selline spordifiguur, keda ümbritseb pealaest jalatallani superkangelase aura.

 

 Aavo Põhjala

  

Mis toimus?

 

Tol teisipäeva õhtul oli korralik kaader saalis – tegemist oli koondise ja kadettide ühistreeninguga. Kokku oli sportlasi ca 30 ringis + sportlaste treenerid erinevatest klubidest.


Koondise meestest oli seekordsel treeningul Grigori Minaškin, Klen-Kristofer Kaljulaid ja Kristjan Tõniste. Järgmine kord tabame ka Mattias Kuusiku ja Ants-Oscar Pertelsoni tööpõllult.

 

 Judo koondis

 

Strike The Pose

 

Heleni kaamera püüdis kohe mitmete pilke. Aitado treener Jaan Lutsar haaras kribinal-krabinal vahvalt võimalusest kinni ja sai paar head klõpsu oma kontole kirja. Audentese treener Vladimir Stepanjan oli pisut hiljem next in line. Ehk sai ta inspiratsiooni pusal olevast Nike – “Just do it” sloganist – positsioon sisse, vaade kaamerasse ja jäädvustus olemas.

 

 Jaan Lutsar

 

Vladimir Stepanjan

Kuna tegelasi oli saalis üks kuni mitu ja fotograafi peamine ülesanne oli fotode peale saada Eesti koondise kahurvägi, siis esmalt tuli positsioneerida soovitud judokate näod. Judokad matil on nagu suusatajad suvel – kui koondise mütsi ja talve kombet seljas pole, siis ei tunne mitte kedagi ära.


Õnneks olid koondiste meeste näod ja seljas olevad Ippon Gear kimonod mulle juba tuttavad, lisaks on gi-del ka nimesildid seljal, mis tegi rahvarohkel treeningul ka fotograafile sõna otses mõttes pildi selgemaks.

  

 Koondislased

 

Õhtujuht

 

Üritust koordineeris dojos Glen Viks, uhke ja väärikas Eesti vapp tikituna kimono rinnal. Glen koondas judokad kokku ühisele joonele, saal muutus ühtäkki vaiksemaks ja välja olid filtreeritud selgelt kõik tegelased saalis: sportlased, treenerid mati ääres, fotograaf Helen ja mina ise. Algas judokate treening ehk sportlaste “püha õhtusöömaaeg”.

 Judo koondise treening

 

Trennile lisaks andis mõnusa hea vibe’i kaadriväe juhataja Glen, kui ta pani saalis muusika mängima -mahe kerge rütmisegu rapist & hiphopist tekitas pealtvaatajana seda üritust vaadates küll sellise flow ja tunde, et tahaks ka matile astuda ning kõike kaasa teha.

 

Hetk

 

Aitado saali rõdult on korralik ülevaade kogu saalis toimuvale. Ühel hetkel kostis kõlaritest Eminemi “Lose yourself” – pilk jäi ühele sparringupaarile. Üliägedalt elas Minaškin muusika rütmi sisse, täpselt loo progressiooni saatel toimus ka strateegiliselt hästi ajastatud “rünnak” partnerile. Sellist funi ning head olekut me treeningul kõik spordi juures vist ju naudime ja armastamegi. Mõnusa muheda oleku ja naeratusega trenni tegemine – see oli üks päris laheda hetkede tabamine.

 

 Judo koondise treening

 

Ülesehitus

 

Ootasin & vaatasin põnevusega, mis saama hakkab ja mis moodi näeb välja üks judokate treening. Nagu ka kõikide teiste spordialadega on ju iga treeningkord eri iseloomu ja ülesandega. Enne soojenduse algust sai õnnitlused Annika Karilaid, kes võitis kuldmedali juunioride Euroopa karikaetapil Ateenas – aplaus, hea töö!

 

 Judo koondis

 


Nagu ikka algab iga treening soojendusega. See on alati treeningul sportlaste infovahetuse aeg, kus saab kaaslastega igasugu maailma jutte ja tegemisi arutada – vahel võib lausa ennast unustada – time flies when you are having fun, eks? Paistis, et kõik on tulnud ühisel eesmärgil saali head treeningut saama, seega kord oli paigas ja kõik liikus kuidagi eriti loomulikult koordineeritult ja omas rütmis.


Põhiosa treeningust moodustas sparring partneriga, mis algas maasvõitlusest ning kulmineerus lõpuks heidetega – pealtvaatajate maiuspala. Kuna sportlasi oli palju, siis käidi matil madistamine kahes vahetuses. Sparriti üldjuhul iga voor uue partneriga – matile minnes tõstetakse käsi püsti, mis annab märku paarilise otsingust.


Kes võetud, sellel kätt püsti pole, kes vaba, see peab loodusliku valiku teel ootama või ise jõudma kaaslaseni. Muide polnud vahet, mis värvi vöö kedagi ümbritses või kas tegu on naisterahvaga. Meeldejääv märksõna matil oli võrdsus, mis eriliselt peegeldus mulle silma.

 


Judo koondise treening

 


Samal ajal kui sõbrad ja teised võitluskaaslased parjasti madistasid sparrida, käis muu elu mati ääres. See aeg möödus iga ühel erinevalt – saadi õpetussõnu treeneritelt, kes olid erinevatest klubidest oma sportlasi  juhendama tulnud; mõned jälgisid pingsalt matil toimuvat ja keskenduti oma järgmisele voorule; võeti väike istumise ja joogipaus ning naeratati kenasti kaamerasse.


 

Judo koondis

 

Lõpp

 

Nii nagu treeningut alustati ühtses rivis seistes, siis nii ka lõpetati. Väga konkreetne ja piiritletud traditsioon – justkui kerge timeout, kus võetakse aeg maha igasugustest kõrvalistest teguritest rahuneda  - äge, miks ka mitte rakendada seda paljudele teistele spordialadele.


Kas teadsite, mille järgi judokad trenni alguses ja lõpus rivistuvad? Tegemist on vöötasemete järjekorraga, paremalt esimene on nn grupivanem, kes on üldjuhul valitud kõrgema vööastme judokatest. See on publikule lihtsustatud selgitus, kuid kindlasti on paljudel koolkondadel selleks omakorda erinevad süsteemid ja põhimõtted.


Rivi, kummardus, püsti ja sammud uutele väljakutsetele.

  

 Judo koondis

 Judo koondis

 

Järgmiste treeninguteni!



Soeta endalegi judo varustus Budopunkti e-poest (vaata judo kimonode valikut) või esinduspoest aadressil Artelli 7, Tallinn.

 

Kui artikkel oli Sulle kasulik, siis kliki “Meeldib” ja kui võiks ka Su sõpru huvitada, siis kliki “Jaga”.


Sinu tagasiside on väga tähtis, sest näitab meile, et kvaliteetse Eestikeelse sisu loomine on vaeva väärt.