TELLIMUSTELE ALATES 50€ TASUTA TARNE PAKIAUTOMAATI     |     TULE TÖÖLE VÕI VÕIDA 150€ KINKEKAART*   |   TALLINNA KAUPLUS AVATUD E-L 10-18

Joogamatt – 6 asja, millega valiku tegemisel arvestada tuleb

Vanade India joogide joogamatid olid hoopis midagi muud kui tänapäeval. Nad tegid  joogat paljal maapinnal, püharohust punutud mattidel või loomanahkadel, milleks oli tavaliselt hirve või tiigri nahk.

 

Tänapäevastele joogamattidele on meil palju rohkem nõudmisi kui rohumatile või tiigrinahale olla sai. Matt peab olema piisavalt pehme, kuid mitte liialt; see ei tohi libiseda, see peaks olema võimalikult kerge kaasas kanda jne.

 

Kuna erinevaid matte on palju ja eriti algajal on keeruline valikut teha, kutsusime endale appi Marientali kliiniku joogaõpetaja Liisa Johansoni, kes sulle joogamatte tutvustada aitab ja selgitab, mida ühelt jooga-, pilatese- või võimlemismatilt tahta tuleks.

 

Mati peamine ülesanne on harjutuste ajal keha stabiilsena hoidmine ja sellest lähtuvalt vaatame üle peamised nõudmised ühele heale joogamatile.

 

Joogamatt


1. Paksus

 

Joogamatt ei tohiks olla liiga paks. Sellepärast ei sobi joogaks näiteks võimlemismatt. Pehmemad joogamatid on 6 mm paksused, õhemad kõigest 3 mm paksused.

 

Liisa soovitab algajatel pehmemast matist alustada ning liikuda siis õhemate juurde. Samuti soovitab ta pehmemat matti kasutada meestel, kuna nende vaagen on kitsam ja teravam ning mõnesid poose on kõvemal matil valulik hoida.

 

Paksema matiga pead aga arvestama seda, et mida paksem matt, seda keerulisem on poosi hoida, kuna keha peab lisaks asendi hoidmisele tegelema ka stabiilsuse otsimisega.

 

Paksem matt on raskem ning kui sul on joogastuudiosse pikem maa jalutada, peaksid valiku tegemisel ka seda silmas pidama.

 

Liisa kasutab ise 3-millimeetrist matti ning ütleb, et enamik joogaga tõsisemalt tegelevaid inimesi hakkab varem või hiljem sedasorti matti kasutama.

 

Joogamatt


2. Libedus

 

Joogamatt ei tohiks olla libe. Mati pidavus ja haakuvus peaksid olema piisavad, et käed ja jalad poose hoides libisema ei hakkaks, sest muidu võivad tekkida vigastused ning kasu asemel sünnib harjutuste tegemisest hoopis kahju.

 

Hot jooga matt peaks libeduse aspektiga eriti arvestama, sest hot joogas higistatakse palju ja libisemise oht on eriti suur.

 

3.  Mõõdud

 

Joogamattide standardlaius on 60 cm ning pikkus 170 cm, kuid on olemas ka pisut suuremaid matte – Liisa Johanson soovitab suuremate mõõtudega matti meestele, kuna neil on õlad laiemad ning nad on üldiselt pikemad kui naised. Samuti sobib suurem matt inimestele, kes soovivad enda ümber suuremat nö oma ruumi.

 

4. Hind

 

Joogamattide hinnad varieeruvad väga palju nagu kõigil muudelgi sporditarvetel. Soovitame algajatel valida selline joogamatt, mille hind on pigem soodsam, sest kui sa algajana näiteks otsustad, et jooga polegi päris sinu jaoks ning matt enam kasutust ei leia, siis ei ole sa teinud üleliia suurt kulutust. Kui aga jooga on just see, millega sa edaspidi tegeleda tahad, saad pärast esimese mati läbikulumist soetada endale uue ja vastupidavama.

 

Mõtle, kui palju sa matti kasutama hakkad. Kas teed joogat neli korda nädalas või paar korda kuus?

 

Joogamatt


5. Materjal

 

Kõigi inimeste jaoks ei oma mati materjal muud tähtust, kui et matt korralikult oma töö ära teeks. Paljude teiste jaoks on aga väga tähtis toote keskkonnasõbralikkus ning tootmisprotsess ise. Ka allergikud peavad hoolega vaatama, mis materjalist üks või teine matt valmistatud on.

 

Kõige levinum mati materjal on PVC,  millest üldse esimesi tänapäevaseid matte valmistama hakati. Järjest rohkem matte valmistatakse aga ka TPE-st (termoplastiline kumm). Vaatamata oma nimele, on TPE keskkonnasõbralik ning sobib hästi inimestele, kellel on lateksiallergia. TPE-matt on kerge ning selle kasutusomadused on väga head.

 

Naturaalsemad joogamatid on valmistatud puuvillast, džuudist, naturaalsest kautšukist jm.

 

Joogamatt


6. Kas soovid joogat ka õues teha?

 

Jooga saab õues tehtuna hoopis uue mõõtme. Värske õhk aitab õigele hingamisele kaasa ning mõnus tuuleõhk ja loodushääled tuletavad meelde, et oleme loodusega üks.

 

Liisa ütleb, et õue sobivad kõik matid, kuid üht-teist tuleks siiski arvestada. Kuna väljas ei ole maapind päris ühtlane, sobib seal kasutamiseks rohkem paksem ning pehmem matt, seega vali õue pigem 6-millimeetrine matt.

 

Samuti peaksid arvestama sellega, et kui teed joogat näiteks hommikusel märjal rohul, on mati libisemiskindlus jälle väga suure tähtsusega.

 

Kui plaanid oma uue joogamatiga õue minna, siis arvesta valikut tehes ka sellega, et matile võivad jääda muruplekid. Vali seega mõni tumedam värv.

 

Pärast õues joogatamist peaksid mati hoolega ära puhastama ja kuivatama. Kohe hakkamegi mati hooldusest rääkima.

 

Joogamatt


Mida teha, et joogamatt kaua vastu peaks?

 

Nagu muudegi sporditarvete puhul peitub toote pikaealisus õiges hoolduses. Pärast iga joogatundi peaksid mati kergelt ära puhastama ja kuivatama.

 

Liisa kasutab oma stuudios mattide puhastamiseks tavalist antiseptikut ning pärast ära kuivamist keerab mati rulli. Mattide hooldamiseks on olemas ka spetsiaalne vahend.

 

Paljudes spordiklubides kasutatakse mattide hoiustamiseks riputamist. Selleks tehakse mati sisse kaks auku ning lükatakse see stangele rippuma. Aukude tegemise teenust pakub ka Budopunkt, nii et see ei ole asi, mille pärast sa peaksid ise muretsema.

 

Auke saab teha ka muudesse mattidesse (nt võimlemismatt, treeningmatt, pilatese matt jne).

 

Kodukasutaja peaks pärast joogatundi mati lihtsalt ära kuivatama ning pärast seda rulli keerama. Kellele meeldib oma matiga ka joogastuudios käia, keerab mati rulli ning kodus kuivatab.

 

Muide, kassiomanikud teavad, et jooga- ja võimlemismatt tuleb kodus rulli keerata ka sel põhjusel, et kiisud neil küüsi teritamas armastavad käia.

 

Joogamatt


Millega saad oma joogatunnid veelgi mõnusamaks muuta?

 

Nüüd räägime toodetest, millest vanad India joogid ainult unistada võisid. Tänapäevased vahendid aitavad õigeid joogapoose võtta ja on head abimehed pooside hoidmisel. Asendite õige hoidmine on väga oluline, et harjutustest ka päriselt kasu oleks ning endale viga ei tehtaks.

 

Joogaaksessuaaride hulka kuulub veel mitmeid muid põnevaid tooteid.

Joogamatt

Joogablokid

Joogablokk on head abimehed asendite korrigeerimisel ja toetamisel ning eriti venitamisel, kus asendeid tuleb hoida kauem.

Liisa: „Mõned kasutavad joogaplokke ka näiteks käte peal seismisel.“

Blokke on erinevast materjalist, eriti heaks peab Liisa korgist joogablokki, kuna see on kerge ning ei libise. Blokke on ka bambusest ja teistest materjalidest ning samamoodi varieerivad ka blokkide hinnaklassid. Kui oled aga seda meelt, et kodus on juba asju liigagi palju ja midagi juurde osta ei taha, võid blokkide asemele kasutada ka raamatuid, patju või fliistekki.

 

Joogamatt

Joogavöö

Vöö on teine abivahend, mis aitab poosi õigesti sisse võtta ja hoida. Liisa: „Mõnedes joogastuudiotes on vööd olemas, aga on ka inimesi, kes oma vööga trennis käivad.

Mina kindlasti soovitan abivahendeid kasutada, et kohe algusest peale harjutusi õigesti teha. Joogatreenerid kasutavad ka ise blokke ja vöösid, sest kõigi kehad lihtsalt ei paindu nii hästi.

Enamik joogaharrastajaid ei saa kunagi jalga kukla taha panna.“


 

Joogamatt


Joogarätikud

Joogarätikud on mõeldud matile peale panemiseks ning kasutatakse neid peamiselt kahel põhjusel.

Esiteks ei saa rätikuta hakkama hot jooga tundides, kuna ruumis on palav ja keha higistab palju. Higi tõttu muutub matt libedaks ja vigastuste oht on suurem.

Teiseks kasutatakse rätikuid joogastuudios ühiskasutatavate mattide peal. Mõned inimesed niisutavad rätikut, et pidamine oleks veelgi parem.

Joogarätiku alumine pool on haakuvuse tõhustamiseks kummine.


Rätikuid on mitmes suuruses ja meie soovituseks on valida pigem suurem, et kataks mati ilusasti ära. 

Joogamatt




Joogakott

Joogakott sobib hästi neile, kes oma matiga joogastuudiotes armastavad käia.

Mati saab nööridega kenasti koti külge kinnitada ning kotti saab panna riided, rätiku ja muu, mis joogatunnis vaja läheb.




 

Mis joogamati ostmisel valesti võib minna?

 

Liisa: „Üks minu hea tuttav tuli mulle trenni matiga, mille ta oli ostnud supermarketist. Kasutama hakates oli kohe selge, et tegemist ei ole joogamatiga – matt kleepus keha külge, libises põrandal ja oli liiga kitsas. Tegemist oli piknikumatiga või matiga, mida kasutatakse telkides. Ärge sellist matti kindlasti kasutage.“

 

Kui tegemist on hinnaklassilt soodsama, kuid spetsiaalse joogamatiga, on see ikkagi vastavale spordialale tehtud ning standardiseeritud. Kasutatud on lihtsalt soodsamaid materjale, odavamat tööjõudu ning võibolla ei ole tal ka näiteks printi peal.

 

Kui ostad joogamati sporditarvete poest, siis ei saa midagi valesti minna.

 

Liisa: „Igaüks leiab oma – kui paksu matti ta soovib, kas ta soovib seda kasutada rätikuga või ilma. Lihtsalt peab katsetama ja proovima. Kõige tähtsam on algust teha.“

 

Liisaga saad ühendust võtta Instagramis @yoga_liisa.


Harjutused

 








Soeta endalegi joogamatt Budopunkti e-poest (vaata joogamattide valikut) või esinduspoest aadressil Artelli 7, Tallinn.

 

Kui artikkel oli Sulle kasulik, siis kliki “Meeldib” ja kui võiks ka Su sõpru huvitada, siis kliki “Jaga”.


Sinu tagasiside on väga tähtis, sest näitab meile, et kvaliteetse Eestikeelse sisu loomine on vaeva väärt.