TELLIMUSTELE ALATES 50€ TASUTA TARNE PAKIAUTOMAATI     |     TULE TÖÖLE VÕI VÕIDA 150€ KINKEKAART*   |   TALLINNA KAUPLUS AVATUD E-L 10-18

Poksikindad – millised mulle sobivad? (+kasulikud nipid valimiseks)

Võitluskunstide ja nendega üheskoos ka poksikinnaste ajalugu ulatub kaugele vanasse Egiptusesse. Esimesed võitluskunstide harrastajad olid sõjamehed, kes pidid vaaraod kaitsma ning vajasid meetodit, kuidas seda harjutada. Tolleaegsed sõjamehed kasutasid algul lihtsalt käe ümber umbes viie meetri pikkust sidet.

 

Poksikindad tekkisid aga alles 20. sajandi alguses, kui Tais muutusid poksijate peavigastused nii levinuks, et tekkis vajadus löökide pehmendamise järele. Sellest ajastust pärit kindad olid tänapäeva omadest suuremad ja täidetud näiteks heina või hobusejõhvidega.

 

Tänapäevaks on poksikindad aga teinud suure arengu edasi ning poodides saadaval palju erinevaid variante. Selleks, et õige valiku tegemist kergendada, oleme koostanud lühiülevaate poksikinnastest  ning nõuannetest, mida nende ostmisel ja kasutamisel tähele võiks panna.

 

Poksikindad


Millised on poksikindad ja milliseid erinevaid tüüpe on olemas?

 

Tänapäevased poksikindad on täidetud porolooniga ja masinatel testitud. Nende puhul on oluline amortiseerida seda löögijõudu, mis inimese pihta tuleb, hoidmaks ära peapõrutust ja säilitamaks nahka ja lõualuud. Kaasajal on olemas Saksamaalt pärit TopTen olümpiapoksikindad. Nende järgi on standardiseeritud klassikaline poksikinnas. Sarnast kinnast kasutatakse ka kick-boxingus.

 

On kindad, mis on spetsiaalselt kätetöö jaoks. Aga on palju ka Taipoksi kindaid, mis on veidi lamedamad ja tugevdatud kätt kaitsva osaga, millega jalalööke tõrjutakse.  Löögikunstid jaotuvadki kaheks – kätetöö ja käed-jalad segamini, sellest lähtuvad ka kinnaste ehitused.

 

Poksikindaid valmistatakse päris- ja kunstnahast.  Vastupidavuselt on nad samad, hind on nahast kinnastel kõrgem. Kinnast valides on üldreegel, et tavatreeninguks võiks võtta raskema kinda kui võistlusteks. Võistluskinnas kaalub kergematel võistlejatel 10 untsi ja raskematel 12. Trenniks võetakse raskem kinnas, sest see on suurema pinnaga ning ei põruta kätt nii kõvasti. Suurema kindaga on ka parem end kaitsta.

 

Poksikindad


Mida jälgida poksikinda ostmisel ja kasutamisel?

 

Kindlasti peab kinda all olema alati side või poksikinda aluskinnas, seda mitmel põhjusel. Esiteks saab sellega ära fikseerida ja kaitsta kämblaluid ning rannet. Teiseks koguneb siis higi sideme sisse ja sidet on võimalik pesta. Poksikindaid pesta ei saa.

 

Käesidemeid on kahte tüüpi – veidi venivamad ja täiesti tavalised puuvillased. Enamasti soovitakse kinda alla pigem õhemat sidet, kuna see on mugavam. Eri võitluskunstidel on need eri pikkusega, Tai poksi käeside on näiteks 5m pikk. Teine võimalus, mis aitab poksikinda sisu ära täita, on ka sisekinnas. Poksikinnas ei tohi mingil juhul käes logiseda.

 

Poksikindaid on ka erinevates mõõtudes, erineva laiuse ja pikkusega kätele. Kinnas peab hästi käes istuma. Poksikinda kasutamisel on just eriti naiste puhul oluline ka see, et küüned peavad olema lühikeseks lõigatud, sest muidu lõhuvad need kinda ära. Kinnast ostma hakates tuleks seda enne kindlasti proovida.


Poksikindad lastele on tavaliselt suurustes 4oz ja 6oz ning põrutuse vältimiseks väga pehmed. Suurematele lastele sobivad ka 8oz kindad mille valik on juba oluliselt suurem.


Poksikindad naistele võivad olla kitsama ja tihedama randmeosa kinnitusega, Century poksikinnaste valikus leidub ka masinpestavaid nö fitness tüüpi poksikindaid.

 

Poksikindad


Mida peaks teadma poksikinnaste hooldusest?

 

Tihti tehakse viga, et unustatakse poksikindaid puhastada. Õnneks on tänapäevased kindad enamasti higihülgavad ning ei lase seda porolooni sisse. Siiski ei tohi kunagi jätta kindaid peale trenni kinniselt kotti, vaid tuleb need lahti teha ja kuivama panna.

 

Poksikinnast saab seest pesta kas seebi ja vee või spetsiaalse poksikinda puhastusvahendiga. Kinnast tuleks alati ka õigesti kätte panna, sest vastasel juhul võivad selle õmblused ajapikku rebenema hakata.

 

Lisaks tuleb jälgida, et kinda pöidla ja nimetissõrme vahel olev pael oleks kindlasti kinni. See ennetab pöidlatraumade tekkimist. Poksikotiga treenides kasutada spetsiaalset kotikinnast, mitte tavalist poksikinnast. Kotikinnas on väiksem, materjal on robustsem ja kannatab tugevamat lööki. Kotikinda materjal ja ehitus ongi mõeldud selleks, et kätt säilitada. Tavaline poksikinnas on mõeldud ainult paarisharjutusteks.

 

Poksikindad


Võtame kokku põhilised faktorid, mida poksikinnaste puhul jälgida

 

Sparringu kinda eesmärk on kaitsta nii ennast kui ka partnerit. Sestap on kinda täitematerjal pehmem ja polsterdust ühtlaselt kinda padjaks vormitud – see tagab „andestavama“ kokkupuute Sinu käele ja vastase kehale.

 

Väga oluline on enne kinda ostmist küsida nõuandeid oma klubi treenerilt. Tal on pikaajaline kogemus ning oskab Sind suunata kinda raskuse valikul. Tihti on treeneril omad nõudmised sparritreeningu kinda raskuse osas – seega tema soovitused muudavad treeningtingimused kõigi jaoks võrdseks.

 

Alati toonita ostmisel, kas Sul on vaja kinnast võistlusteks või treeninguks?
-kui võitlusteks – siis pead teadma, mis nõudmised on kinda raskusele
-kui treeninguks – siis tea, mis spordiala jaoks vaja; kas sparring või kotitreening; algaja/edasijõudnud tase; jne.

 

Hinnangulised sparringu kinda suurused kehakaalu järgi:

  • kuni 45 kg: 8 – 12 oz
  • 45 – 68 kg: 12 – 14 oz
  • 68 – 80 kg: 14 - 16 oz
  • üle 80 kg: 16 – 18 oz

 

Hinnangulised koti/fitness kinda suurused kehakaalu järgi:

  • kuni 45 kg: 6 – 8 oz
  • 45 – 68 kg: S/M
  • 68 – 80 kg: L/XL
  • üle 80 kg: L/XL

 

 

Poksikindad


Kui pikk on poksikinnaste eluiga?

 

Konkreetset ja ühtset vastust on väga keeruline anda. Tegemist on mitmefaktorilise koosmõjuga. Kinda eluiga sõltub tema kasutustihedusest, hooldusest ja materjalist ning ka sportlikust tasemest. Üldiselt jääb see vahemikku 1 – 3 aastat. NB! Profitasemel sportlane võib ka täisnahast kinda ca 3 kuuga täiesti „ribadeks“ kasutada. Seega on üsna oluline faktor treeningute tihedusel.

 

Algaja ja edasijõudnud kinda kestvus on erinev, kuna löögitugevust ja tehnikat ei saa mõlema esindaja puhul võrdsustada. Juba treenitud poksija kulutab oluliselt kiiremini kindapaari läbi, kuna tema võimsus ja tehnilisus on kõrgemal tasemel. Siit tuleneb ka loogilisus, et oma esimese poksikinda paari peale ei ole mõistlik kulutada sadu eurosid, vaid valida optimaalne kvaliteedi ja hinna suhe, et esmalt selgeks õppida põhitõed. Kui spordiala on Sind piisavalt köitnud ja soovid järgmisele tasemele liikuda, siis võiksid juba panustada täisnahast kallimatele kinnastele.

 

Hinda oma treeninguid  - kui treenid enamus ajast poksikoti peal, siis tasuks kindlasti kasutada kotikindaid. Pole mõtet osta kalleid sparringukindaid, kui neid kasutada kõigest üks kord nädalas.

 

Mis juhtub sparringukindaga, kui teda kasutada liialt kotitreeninguks? – Eriti 14 ja 16 oz kinnastel ei pea õmblused vastu ning kindapolster tambitakse sõna otseses mõttes „lamedaks“. Kui selle „lameda“ kindaga minna sparrima, siis võib see valusalt kätte maksta nii Sinu käele kui parterile, kui puudub kindal piisav pehmendus.

 

Seega võttes riski treenida sparrikindaga ka väga palju kotil, siis ole valmis selleks, et nende eluiga on oluliselt lühem. Kui sparri ja kotitrenni on vaheldumisi sama palju, siis soovitame kindlasti täisnahast kindaid, mis oma materjali omadustelt peaks kauem vastu pidama.

 

Kokkuvõtvalt -  kinda kestvus sõltub sellest, kuidas Sa oma kindapaari kohtled ja milliseid treeningmeetodeid kasutad. Pea meeles – see on normaalne nähtus, et poksikinnas regulaarsel kasutamisel kulub – Sa siiski kasutad seda löögivahendina!

 

 

Poksikindad

 

Kuidas poksikindaid hooldada?

 

Pärast iga treeningut võta omale viis minutit, et tagada oma kinnaste ja seega ka iseendal edasine heaolu.

 

  • Higised kindad võta spordikotist välja ja aseta need vaba õhu kätte kuivama.
  • Kasuta naturaalseid puhastusvahendeid – vastasel juhul halvad kemikaalid moodustavad higi ja mustusega ühendeid, mis tõstavad infektsiooni riske.
  • Hoidu kinnaste jätmisest otsese päikese valguse käest  ja küttekehade juurest – soe õhk soodustab ebameeldiva lõhna tekkimist ja bakterite rohkust. Pea meelest, et higilõhna põhjustavad bakterite elutegevuse jäägid. Mõtle selle peale, et mida tugevam lõhn, seda rohkem on baktereid, kes Sinu kinnast aega mööda hävitavad.
    Lisaks võib kuumus kahanda kinda suurust.  Temperatuuri kõikumised võivad pikas plaanis kinnastele mõjuda halvasti.

 

Taipoksi kinnaste eripärad

 

Taipoks nõuab oluliselt rohkem liikuvust ja mitmekülgsemat tehnilisi võtteid kui klassikaline poks. Seega on nõudlus ka kindaid valmistada vastavate eripäradega. Fookus on veelgi rohkem polstri ühtlases jaotamises ja tugevdatud kaitse käeseljal.

 

Lisaks on kindad painduvamad paremaks haardeks (gripiks), mis võimaldab peopesal rohkem avaneda, et lööke „kinni püüda“. Paljudel mudelitel on ka lisapadjandid peopesa juures.




Poksikinnaste soetamine

 

Endale poksikindaid soetama hakates tutvu Budopunkti e-poe poksikinnaste valikuga või tule  läbi meie esinduspoest aadressil Artelli 7, Tallinn. Poksikinnaste müük on meile igapäevane tegevus ning Budopunkti poes saad nõu pidada asjatundlike müüjatega ning proovida erinevaid mudeleid, et leida just Sinule sobivaim.

 

Kui artikkel oli Sulle kasulik, siis kliki “Meeldib” ja kui võiks ka Su sõpru huvitada, siis kliki “Jaga”.

Sinu tagasiside on meile väga tähtis, sest näitab, et kvaliteetse Eesti keelse sisu loomine on vaeva väärt :)