TELLIMUSTELE ALATES 50€ TASUTA TARNE PAKIAUTOMAATI     |     TULE TÖÖLE VÕI VÕIDA 150€ KINKEKAART*   |   TALLINNA KAUPLUS AVATUD E-L 10-18

Poksikott – kuidas valida sobivaim? (soovitusi valimiseks +3 harjutust)

Kui oled otsustanud, et tahad hakata tegelema poksimisega, ent ei oska sobivat poksikotti valida, siis ole mureta! Oleme koostanud Sulle abiks lühiülevaate erinevatest poksikottidest ning juhendi valiku tegemiseks.

 

Mis on poksikott?

 

Poksikott on täidetud kott, mis on mõeldud löögijõu ja -täpsuse ning vastupidavuse harjutamiseks. Poksikoti treeninguks on vajalikud ka poksikindad või spetsiaalsed kotikindad - palja käega lüües lõhud nukid kiiresti ära. Vanasti täideti poksikotte õlgedega. Tänapäeval on kotid traditsiooniliselt täidetud tekstiilijäätmetega. Samuti kasutatakse pehmemaid poksikotte, mis on täidetud porolooniga. On ka kotte, mida täidetakse vee või liivaga.

 

Poksikott


Mis liiki poksikotte on olemas?

 

Rippuvad poksikotid jagunevad omakorda vertikaalseteks ja horisontaalseteks. Vertikaalsed kotid on mõeldud otse ja kaarega löökidele. Horisontaalsed on upperlöökide ja altpoolt tehtavate, näiteks põlvelöökide harjutamiseks.

 

Teine liik on püsti seisvad kotid. Sellise poksikoti allosas on paak, mis täidetakse liiva või veega. Kott on alusele kinnitatud amortiseeriva toru või vedru abil, et see annaks löögile järele ja säilitaks püstivuse. On ka selliseid kotte, mille küljes on inimtorso. Neid kotte kasutatakse täpsuse ja koordinatsiooni harjutamiseks, löögijõudu treenitakse suuremate ja raskemate kottide peal.

 

Poksikott


Poksikottide tüüpide iseloomustused

 

Peamiselt saab jagada poksikotte kolme kategooriasse: heavy bag nn  lakke riputatav kott, seisvad kotid ja kiiruspallid. Vaatame lähemalt eri tüüpe:

 

Riputatav poksikott ehk heavy bag

Kõige levinum tüüp, mida märkad kindlasti paljudes võitluskunstide trennisaalides (MMA, Muay Thai, klassikaline poks jne).

- Piisavalt suur ja mitmekülgne kott, et harjutada käe- ja jalalööke, nii küünarnukkidega kui ka põlvedega – kõiki põhitehnika elemente.

*Sõltuvalt koti täitematerjalist on sisu kas pehmem või kõvem.

 

Pikk (nn banana) poksikott

- Ideaalne spordialadele: MMA, taipoks (Muay Thai), kikpoks

- Sobilik just neile, kes soovivad pokskotti kasutada nii käe kui ka jalalöökideks. Pikk kott ei pendelda nii palju ning on seega stabiilsem. Just MMA ja taipoks on spordialad, kus selline kott töötab Sinu kasuks – saad enamus tehnilisi lööke koti peal harjutada.

 

Koonus poksikott ehk angled heavy bag

Koonus kott on mõeldud spetsiaalselt lõuahaakide ja keha löökide treenimiseks.

Koonus-koti ülemine osa on laiem ja raskem ning alumine peenem ja kergem – täpselt selliselt valmistatud, et poksija saab nö koti alla minna ja haaklööke treenida – tavalised ühtlaselt sirge kujuga kotid ja paku sellist võimalust.

- Soovituslik valik, kui soovid omada ainult ühte poksikotti, kuid mõne erilise lisaomadusega. Sellel kotil saad siiski ka muid lööke harjutada.

NB! Angeled heavy bag võib olla ka kahest otsast koonus kujuga.

 

Pisarakujuline ehk teardrop poksikott

- Unikaalse pisarakujuga kott eri nurkade alt löökide ja haakide treenimiseks. Sellist tüüpi kott sobib rohkem kikpoksi ja taipoksi esindajatele.

- Kott võimaldab ühendada põlvelöökide ja lõuahaakide treeningu.

 

Seisvad poksikotid ehk free standing bags

- Sobivad spordialadele: Kodune treening, Fitbox, Cardio, Taekwondo, Kung Fu, Karate

- Ideaalne lahendus kodukasutusse, kuna puudub vajadus riputada poksikotti lakke.

- Seisvad poksikotid on liiva või veega täidetava paagiga.

- Siia kategooriasse kuuluvad ka nö maadlusnuku tüüpi seisvad poksikotid, mida saab maha viia (eriti sobilik nt MMA harjutamiseks).

 

Suurimad plussi selle tüübi puhul:

- saab koti veest/liivast tühjaks kallata ja lihtsalt

- lihtne ühest kohast teise liigutada

- puudub vajadus puurida lakke või seina auke kinnitamiseks

- Nn torso-kujulised kotid imiteerivad inimese keha, mistõttu saab üsna reaalselt harjutada positsiooni lööke. Üldjuhul on torsod ka reguleeritava pikkusega, et harjutada nii pikema kui ka lühema “vastasega”.

 

Kiiruspallid

Hädavajalik treeningvahend poksijatele – aitab treenida ja arendada kiirust/koordinatsiooni/ajastust.

Eriline osa kiiruspalliga töötades on rütm  - selleks, et hoida palli pidevas liikumises, tuleb ajaliselt tabada palli õigel hetkel.

Treeningu kasulikkus avaldub ka käte hoidmisel – kiiruspall aitab poksijatel hoida käsi üleval näo ees, et treenida kaitsepositsiooni vastase löögi korral.

Kiiruspalli inventar koosneb üldjuhul pallist ja poksipirni alusest, mida kinnitada seinale. Lisaks tuleb ostmisel jälgida, kas alus sisaldab ka pöörikut, millega eraldi palli kinnitada.

 

Double end kiiruspall

Kasutuselt sama põhimõttega nagu traditsioonilised kiiruspallid. Erinevus seisneb palli kinnitamisele lae ja seina vahele. Mida rohkem on nöör/rihmad pingule tõmmatud, seda kiiremini palli pärast lööki tagasi tuleb.

 

Poksikott


Mille järgi peaks poksikotti valima?

 

On olemas professionaalsed kotid treeningsaalide jaoks ja on olemas tavakasutaja poksikotid. Tavakasutajale mõeldud kotid on kergemad, neid saab lihtsalt koormarihmadega kinnitada ja kodus kasutada. Poksikoti valimise teine oluline tegur on selle kaal. On ka erandeid, kuid üldiselt on reegliks, et poksikoti kaal võiks olla umbes pool inimese kaalust.

Lisaks saab valida nahkkattega ja sünteetilise kattega kottide vahel. Tänapäeval on enamik poksikotte sünteetilisest materjalist, mis on tänu kaasaegsetele tehnoloogiatele sama kvaliteetne kui naturaalne nahk, kuid hinna poolest tunduvalt soodsam. Seega pole ühel otsest eelist teise ees ning materjali eelistus oleneb kasutaja maitsest.

 

Mida heavy bag'i soetades ja kasutama hakates veel võiks tähele panna?

 

Poksikott kinnitatakse lakke spetsiaalsete kinnitustarvikutega, mis on ka Budopunkti poes saadaval. Kui kasutada kinnitamisel ka vedru, tagab see löögi amortisatsiooni ja kott seisab paremini paigal. Ruumi peaks poksikotil olema lähimast seinast või muust takistusest minimaalselt 50-60 cm, ideaalne oleks 1m.

 

Poksikott


Kas poksikoti võiks koju osta ka inimene, kes pole varasemalt poksiga üldse kokku puutunud?

 

Kindlasti võib, sest kui see juba koju ostetud on, siis on suur tõenäosus, et inimene ikkagi tunneb huvi, mida selle kotiga siis peale hakata. Saab minna trenni ja seal tehnikad õigesti selgeks õppida ning seejärel kodus edasi harjutada. Kui poksihuviline tahab poksikotti osta, tasuks tulla poodi kohale ning pidada nõu Budopunkti müüjatega. Siis on võimalik välja selgitada, milline oleks kõige sobivam kott.

 

Poksikott


Mis on tüüpvead, mida tehakse poksikottide kasutamisel?

 

Esimene reegel on, et kunagi ei tohi esimest lööki lüüa täisjõuga. Paljud löövadki kohe täie jõuga ning vigastavad rannet. Kõigepealt tuleb vaiksemalt proovida, et aru saada, kui kõva ja raske kotiga on tegu, siis saab juba rohkem jõudu rakendada.

 

Teiseks tuleb ka tehnikat teada. Kotti ei tohi kunagi lüüa lõdva rusikaga – rusikas peab olema poksikotiga kokku puutudes täispinges. Lisaks ei tohiks poksikotti lüüa ilma kaitsmeta. Päris algajalgi peaks vähemalt käeside ümber olema, et nahka kaitsta. Sellisel juhul tuleks aga siiski lüüa kergemalt.

 

Poksikott


Kuidas poksikotti hooldada?

 

Rippuvatel poksikottidel on oluline kontrollida üle sõlmekohti – kotti ülal hoidev karabiin võib ajapikku ära kuluda ning vajada väljavahetamist. Teiseks võib koti sisuks olev materjal vajuda koti põhja. Tekib olukord, kus kott on alt kivikõva ja ülalt jääb tühjaks.

 

Selle vastu aitab, kui kotti aeg-ajalt ümber keerata. Koti võib sisu ühtlasemaks jaotamiseks panna ka horisontaalselt maha ja selle peal kõndida. Samuti võib kotti vajadusel aeg-ajalt seebiveega puhastada.

 

Seisvate kottide puhul tuleks tähele panna, et alumine paak oleks täidetud ühtlaselt ning ülemist osa paigal hoidvad mutrid oleks tugevasti kinni. Kui need peaksid lahti jätma, hakkab kott kõikuma ja muutub ebastabiilseks.

 

 

Kui soovid endalegi poksikotti soetada, siis tutvu Budopunkti e-poe poksikottide valikuga või tule meie esinduspoodi aadressil Artelli 7, Tallinn.

 

Kui artikkel oli Sulle kasulik, siis kliki “Meeldib” ja kui võiks ka Su sõpru huvitada, siis kliki “Jaga”.

Sinu tagasiside on meile väga tähtis, sest näitab, et kvaliteetse Eesti keelse sisu loomine on vaeva väärt :)