TELLIMUSTELE ALATES 50€ TASUTA TARNE PAKIAUTOMAATI     |     MAKSA HILJEM ESTO JÄRELMAKSUGA   |   TALLINNA KAUPLUS AVATUD E-L 10-18

Hüppenöör – kuidas leida omale õige? (+kasulikud nipid valiku tegemiseks)

“Hüppenöör – see on ju laste mänguasi?!” ütleksid ilmselt paljud seda pealkirja lugedes. Tegelikult aga on tegu suurepärase (ja ka täiskasvanutele mõeldud) treeningvahendiga, mis aitab arendada võhma, koordinatsiooni ning lihaseid.

 

Hüppenööriga hüppamise traditsioon pärineb 17. sajandi Hollandist, kus hakkas see esmalt levima kohalike laste seas, kes üksi või kahekesi muusika saatel üle nööri hüppamist harrastasid. Algul peeti sellist tegevust täiesti naeruväärseks, kuid peagi levis see  üle Atlandi ookeani Ameerikasse ja mujale maailmasse.

 

Hantlid


Milles seisneb hüppenööri kasulikkus?

 

Hüppenööriga on ilmselt kõik mingil määral kas mudilasena mänguväljakul või põhikooli kehalise kasvatuse tunnis kokku puutunud. Sellega hüppamine on üks väga lihtne viis sportliku vormi ning hea enesetunde saavutamiseks. Selline trenn stimuleerib ja tugevdab liigeseid ning on väikese vigastuste ohu tõttu sobilik igas eas ja füüsilises vormis inimestele.

 

Hantlid


Milliseid erinevaid hüppenööre on olemas?

 

Peamiselt erinevad hüppenöörid üksteisest oma materjalide poolest. On olemas näiteks nöörist punutud hüppenööre, mida kasutatakse eelkõige iluvõimlemises. On ka nahast valmistatud hüppenööre ning PVC-ga kaetud alumiiniumtrossist hüppenööre.

 

Peale selle erinevad hüppenöörid üksteisest ka paksuse poolest. Mida peenem on nööriosa, seda kergem see on ning kiiremini hüppamist ka võimaldab. Paksema nööriosaga hüppenöörid on veidi aeglasemad, aga  pakuvad samas ka suuremat treeningefekti, sest nende kiiresti liigutamine nõuab rohkem pingutust.

 

Samuti erinevad hüppenöörid oma pikkuste poolest. Budopunktis müügil olevad hüppenöörid on kõik reguleeritava pikkusega. Reguleerida saab hüppenööri selle käepideme otsa kaudu, kust saab siis nööri või trossi välja tõmmata ning ülejääva osa kas ära lõigata või vastava kruviga fikseerida. Viimane variant on eriti kasulik, kui hüppenööri kasutab mitu erineva pikkusega inimest, sest nii saab hüppenööri pikkust piiramatult edasi-tagasi muuta.

Erinevad ka hüppenööride käepidemed – osal on need paksemad, selliseid on ka raskem käes hoida. On ka peenema käepidemega vahendeid, neid valmistatakse nii plastikust kui metallist.

 

Erilisematest mudelitest võib esile tuua sellised, mille nööriosale on lisatud spetsiaalne raskus. Näiteks kaalub nöör kaks kilogrammi ning teeb seega hüppamist tunduvalt raskemaks. Raskused võivad olla lisatud ka hoopis käepidemetesse. Budopunktis leidub veel variante, kus käepideme sees on loendur, mis loeb tehtud hüppeid.

 

Hantlid


Kuidas omale hüppenööri valida?

 

Suures osas on tegu maitseasjaga, ent on mõningaid soovitusi, millest lähtuda võib. Peenemad ja seega kiiremad hüppenöörid üldjuhul pigem edasijõudnule hüppajale, sest sellistega on võimalik teha ka kahe- või kolmekordseid hüppeid. Näiteks kasutavad reguleeritava kruviga ja peenikesi hüppenööre CrossFiti klubid. Lisaks võiks enne soetamist välja mõelda, kas soovitakse lisaraskustega või tavalist hüppenööri.

 

Lastele sobivad hästi näiteks keskmise paksusega ja reguleeritava pikkusega hüppenöörid, nagu meilgi müügil. Pikkust reguleerides võiks lähtuda klassikalisest valemist – hüppenööri õige pikkuse arvestamiseks tuleb astuda ühe jalaga sellele peale ning reguleerida nii, et nööriosa ulatuks täpselt kaenlaalusteni.

 

Kuna tähtsaim mõjutegur hüppenööri valimisel on siiski isiklik tunnetus ja eelistus - oleks hea, kui seda enne ostmist ka ise proovida. Budopunktis on kõik erinevat sorti hüppenöörid olemas ning huviline saab poes kohapeal neid proovida, et enda jaoks sobiv variant leida.

 

Hüppenöör


Milline hüppenööri tüüp sobib mulle kõige enam?

 

Selleks, et õiget hüpenööri endale valida, tuleb esmalt endalt küsida – mille jaoks ma hüpitsat vajan – kas lihtsalt aeg-ajalt kodus hüppamiseks või on selle ostu taga kindel soov avastada ja proovida hüppenööriga treeningu võlusid.

Hüppenöör

 

Tekstiilist hüppenöörid – algaja tase

Kõige harilikum hüpits, mida kõik kindlasti ka lapsepõlve aegadest mäletavad. 

Eelis – üldjuhul üks soodsaim valik letis.

Miinused: hüpits on loomupoolest rakse ja aeglane/uimane.

Seega kui Sa oled Crossfit sportlane, poksija või edasijõudnu, siis sellest valikust võiksid Sa mööda vaadata. Sobilik pigem algajatele – nöör on piisavalt paks, et Sa suudad seda kontrollida, tunnetada ja hüpet sooritada.

Kindlasti sisetingimustes kasutamiseks, kuna väljas  imab tekstiil niiskust, mis muudab nööri veelgi raskemaks ning hüppamise „fun“ pool kaob sedasi kiiresti, eriti algajale.

 

Hüppenöör

Nahast hüppenöörid – „retro“ hüpits poksikunnidele

Populaarne valik läbi aastate olnud just poksijate seas, nende hulgas ka legendaarsed atleedid Mohammed Ali ja Mike Tyson.

Poksitreeningutes oli nahast hüpits kasutusel peamiselt koordinatsiooni ja jalgade kiiruse ning liikuvuse arendamiseks, mida poksiringis vaja läheb.

Üldjuhul on käepidemed puidust või plastikust ning oma loomuselt kiiremad kui tekstiilist hüpitsad.

Kuigi nahast hüppenööri soovijad peavad arvestama, et nahk on orgaaniline materjal – kasutades seda välitingimustes tuleb vältida niiskeid keskkonnatingimusi. Ettevaatlik tasub olla ka nahast hüpitsaga kiirustreeningutel ja algajatel – kui nöör takerdub ja inertsist vastu keha löögi annab, siis põhjustab see kibedat valu.

Hüppenöör

Plastik/PVC kattega hüppenöörid – mitmekülgseim valik kõikidele – algajatest kuni Crossfit entusiastideni välja

Populaarseim hüppenööri tüüp sporditurul. Hinna toode varieerub mitmeti – erinedes oma omadustest -  kaabli ehk nööri pikkusest ja paksusest.

Sõltuvalt tegumoest ja suunitlusest on hüpits sobilik nii algajale kui ka edasijõudnutele.

Nööri kiirus mängib olulist rolli kasutaja eelistustes.

Kui Sa oled Crossfiti fänn ja tegeled regulaarselt Crossfit treeningutega, kus tavapärased on topelt hüpped (double unders), siis vali omale hüpits kaabli paksusega 2.5 – 4 mm ning käepidemed peaksid olema vastupidavast materjalist – näiteks metallist.
- 2.5mm – sobilik edasijõudnud harrastajatele, kelle nööri tunnetus ja tehnilisus luba sooritada ülikiireid ja järjestikuseid hüppeid.
-  4mm algajatele harrastajatele, kes peaksid õppima tunnetama enne nööri liikuvust hüppamisel

 

Võitluskunstide austajad – soovitame 4mm plastik kattega terastrossiga või nahast hüpitsat – kuigi see ei ole max kiire, siis tagatud on efektiivsem vastupidavus treeningtoime. Tasub meeles pidada, et mida paksem nöör seda kauakestvam ta on. Need hüppenöörid on valmistatud tihedast terastrossist, mistõttu eksimuste ja suurte kiiruste korral on valu garanteeritud. Hoiduma peaks hüppamisest kõval põrandal (nt betoon, asfaltkate), kuna selline pind kulutab plastikut ja vähendab oluliselt toote eluiga. Kasuta plastik kaabliga hüpitsat kummipõrandatel või parkettpõrandal.

 

Hüppenöör

Raskustega hüppenöörid – ühendab jõu, võimsuse, vastupidavuse ja kiiruse

 

Need hüppenöörid ei ole mõeldud algajatele, kuna nõuavad  varasemat hüpitsa kogemust ja kõrget tehnilisuse taset, et efektiivselt ära kasutada treeningvahendi treeningmõjusid. Selline treening ühendab jõu, võimsuse, vastupidavuse ja kiiruse.

Valikuid on mitmeid: raskuste lisamine käepidemetesse; raske kaaluga nöör, kuhu saab lisada juurde raskust või on eri raskusega hüppenöörid.

 

Seega, kui Sul on omandatud tavalise hüppenöörida tehnika ja vastupidavus ning soovid muuta hüppamist raskemaks, siis võid kindel olla, et hüpits lisab olulist „vürsti“ Sinu treeningutesse.

 

Millist mõju avaldab kehale hüppenööriga hüppamine?

 

Peamiselt on tegemist väga efektiivse kardiotreeninguga, mis mõjub hästi südame veresoonkonnale, rasvapõletusele ja kaalukaotusele. Kui hüpata näiteks 10 minutit, on see võrdeline väikese jooksuringi tegemisega.

 

Hüppenööriga hüppamine arendab veel koordinatsiooni, eriti kui lisaks tavalistele teha ka erinevate variatsioonidega hüppeid. Kuna hüppamine toimub pöidadel, saab hüppenööriga arendada n-ö pöiatöö kiirust, mis on väga oluline näiteks jooksmisel.

 

Hantlid


Mis võimalusi hüppenöörid veel pakuvad peale klassikaliste variatsioonidele?

 

Lisaks ühel kohal seismisele saab hüppenööriga hüpata ka ise samal ajal liikudes. See on tavalisest hüppamisest raskem ning seega hea võimalus viia treening uuele tasemele. Algul aga tuleks kindlasti tehnika korralikult selgeks teha ning jälgida, et hüppamine toimuks mõõdukas tempos, kuna siis on see kehale kõige kasulikum.

 

Mida ma peaksin veel hüppenööridest teadma?

 

Kindlasti tuleb paika seada hüppenööri pikkus. Kui nöör on liiga pikk, siis see lohiseb hüpates järel ja tekib oht selle sisse takerduda. See aga aeglustab kogu hüppamise protsessi. Ka liiga lühike nöör suurendab ohtu takerduda.

 

Mingit hooldust hüppenöörid erinevalt paljudest treeningvahenditest üldiselt ei vaja, see on ka üks nende suureks plussiks. Lisaks on neid ka väga käepärane hoiustada ning kas või reisile kaasa võtta – hüpata saab ju pea ükskõik kus.


Harjutused

 






Harjutustes nähtud hüppenöörid on müügil ka Budopunktis. Heida pilk peale  meie hüppenööride valikule või tule kohale  Budopunkti poodi aadressil Artelli 7, Tallinn. Jõudu!

Kui artikkel oli Sulle kasulik, siis kliki “Meeldib” ja kui võiks ka Su sõpru huvitada, siis kliki “Jaga”. Aitäh tagasiside eest!

Sinu tagasiside on meile väga tähtis, sest näitab, et kvaliteetse Eesti keelse sisu loomine on vaeva väärt :)