TELLIMUSTELE ALATES 50€ TASUTA TARNE PAKIAUTOMAATI     |     TULE TÖÖLE VÕI VÕIDA 150€ KINKEKAART*   |   TALLINNA KAUPLUS AVATUD E-L 10-18

Mitmekülgse treeningefektiga sõudeergomeeter (+nipid)

Kas otsid tervele kehale head trenni pakkuvat trenažööri, kuid lai valik võtab silme eest kirjuks ning õige leidmine tundub keeruline? Kui jah, siis võiksime sulle soovitada sõudeergomeetrit.

 

Kui veel vaid mõned aastad tagasi olid sõudeergomeetrid peamiselt vaid profisõudjate treeningvahendid, siis nüüd on nad kiiresti populaarsust koguma hakanud ka tavaliste jõusaalisõprade ning kodukasutajategi hulgas.

 

Siin artiklis räägimegi trenažööridest üldiselt ning tutvustame lähemalt ka sõudeergomeetreid ning räägime, kuidas endale sobiv leida.

 


Sõudeergomeeter


Mis masin on trenažöör?

 

Trenažöör on treeningmasin, mis imiteerib reaalseid füüsilisi liigutusi, mida tavatrennideski tehakse. Seega spordiala jaoks eraldi trenažöör – jooksmiseks jooksulint, jalgrattaga sõitmiseks veloergomeeter ja sõudmiseks sõudeergomeeter.

 

Trenažööridel on ka erinevaid variatsioone, kus saab tööle panna nii jalad kui käed. Sellised on erinevad crosstrainerid, samuti on erinevaid variatsioone ka velotrenažööridest, näiteks spinningu rattad.

 

Trenažöörid on mõeldud sisetingimusteks treenimiseks. Kui talvel on põhjamaiselt kehv ilm ja õues jõe peal sõudmine või muu spordiala raskendatud, siis saab sellest olenemata oma lemmikspordiga tegeleda.

 

Mille poolest üht liiki trenažöörid üksteisest erineda võivad?

 

Peamiselt saab eristada kodukasutuseks mõeldud trenažööre ning jõusaalidesse mõeldud profitrenažööre. Kodukasutuseks mõeldud masinate plussiks on soodsam hinnaklass ning kompaktsus. Kuna enamikes kodudes on vähem ruumi, kui keskmises jõusaalis, on väga kasulik, kui trenažööri on treeningute vahepeal võimalik veidi kokku panna ning eest nihutada.

 

Lisaks on kodukasutuses olevad masinad lihtsamad, kuna nende kasutustihedus on väiksem. Spordiklubide masinatel on arvestatud sellega, et trenažöör on pea kogu aeg kasutuses – seega peab ta olema töökindlam, suurem, stabiilsem ning rohkemate funktsioonidega.

 

Veel eristab spordiklubisse ja kodukasutusse mõeldud trenažööre suur hinnavahe. spordiklubide trenažöörid on kallimad, sest nad on oluliselt vastupidavamad ja säilitavad töökindluse ka suure kasutustiheduse korral. Paljudel jõusaalitrenažööride osadel on ka spetsiaalsed katted, et hoida ära higi ja sellest tuleneva niiskuse sattumist masina mehhanismidesse.

 

Peale koduste trenažööride ja proffidele mõeldud jõusaalivarustuse on olemas ka n-ö hübriidmudeleid. Sellised masinad on enamasti mõnevõrra soodsamad kui päris tippklassi masinad, ent pisut kallimad kui tavalised ja kõige lihtsamad kodutrenažöörid. Sellist trenažööri on mõistlik kasutada kodus, kui ruumi on rohkem ja masinal tehakse trenni väga sageli või näiteks väiksemates jõusaalides, kus kasutustihedus nii suur pole.

 


Sõudeergomeeter


Milliseid treenimisvõimalusi trenažöörid pakuvad?

 

Üldiselt on trenažöörid võrdlemisi monofunktsioonilised – jooksulindil saab kõndida ja joosta ning veloergomeetri peal imiteerida tavalist rattasõitu, kuigi erinevatel velotrenažööridel sõidustiil veidi varieerub. Rattasõitu harrastades saab loomulikult muuta ka sõiduasendit vastavalt sellele, kas soovid mõnusat ja mugavat püstist sõiduasendit või madalat ja rohkem võidusõidulikku. Sõudeergomeetril olles saab samuti imiteerida tavalist sõudetrenni.

 

Küll aga lubavad kõik trenažöörid muuta treeningu raskusastet, et vastavalt soovile kas kiiremini või aeglasemalt sõita, takistust suurendada või vähendada. Nagu muudelgi aladel, ei anna valel koormusel treenimine soovitud eesmärki – liiga raske koormus suurendab vigastuste ohtu ja on enamasti demotiveeriv, liialt kergel koormusel aga ei toimu arengut.

 

Mis on ühe keskmise trenažööri hind?

 

Trenažööride hinnad on väga  erinevad, olenevalt treeningu liigist ja -tasemest. Kodukasutuseks mõeldud jooksulinti on võimalik soetada umbes 800-900 euro eest, jõusaalidesse sobiva variandi hind on umbes 6000 eurot. Eelpool mainitud hübriidvariantide hinnad jäävad umbes 2000 euro juurde.

 

Kõige rahakotisäästlikumad trenažöörid on enamasti veloergomeetrid. Neist kõige soodsamad maksavad umbes 400€ ja on seetõttu ka kodukasutuses enim levinud.

 

Kuna aga täpsed hinnad sõltuvad konkreetsest mudelist, siis soovitame huvi korral kindlasti pöörduda Budopunkti poodi, et seal juba müüjatega konsulteerides oma huvidele ja võimalustele just sobiv masin leida.

 


Sõudeergomeeter


Mis on sõudeergomeeter ja milliseid võimalusi see pakub?

 

Sõudeergomeeter on mõeldud sõudmise imiteerimiseks. Sõudeergomeetril treenides teeb keha täpselt samad liigutusi, mida veel sõudes. Aerusid sel masinal aga pole, neid asendab lindi või keti otsas olev pulk, millest tuleb kinni hoida ja tõmmata. Tõmbamisega samal ajal liigub keha ka koos istmega masinal edasi-tagasi.

 

Nagu teistelgi trenažööridel, on ka sõudeergomeetril üks põhifunktsioon. Kui treenides tundub seadme vastupanu liiga väike, saab seda suurendada ja sellega treeningu raskusastet tõsta. Lisafunktsioonina pakub sõudeergomeeter ka võimalust valida enne treeningu alustamist omale näiteks konkreetne distants, mille läbimist jooksvalt treeningu ajal ekraanilt jälgida saab.

 

Miks on sõudeergomeeter hea ning mis on selle kasutamisega kaasnevad ohud?

 

Sõudeergomeetri üks suurimaid plusse on tema mitmekülgne treeningefekt – masina kasutamine treenib nii ala- kui ülakeha. Sõudetrenažöör on kasutatav ka jalavigastuste korral, kui jooksmine ja rattasõit on vastunäidustatud. Sõudeergomeetril olles on vigastatud jalg paigal ning rihmaga kinnitatud, seega jalale liiga tegemise üle muretseda pole tarvis.

 

Sõudeergomeetri kasutamisel on väga oluline õige tehnika, et vältida seljavigastusi. Selleks tasuks varasema kokkupuute puudumisel enne sõudeergomeetri ostmist proovida masinat näiteks jõusaalis tugitreeneri juuresolekul. Siis on kindel, et selgeks saab õige tehnika ja vigastuste oht väheneb.

 


Sõudeergomeeter


Milliseid erinevaid sõudeergomeetreid on olemas ning kuidas endale sobiv valida?

 

Saab eristada kaht tüüpi sõudeergomeetreid. Esimesel tüübil on lint või kett rullikeeratuna püstipidi sees, meenutades veidi veloergomeetrit. Seda tüüpi jaotatakse veel omakorda lindi või keti materjalide järgi.

 

Teine tüüp sõudeergomeetreid põhineb vastupanul veega. Sellisel ergomeetril on eesosas kausjas anum, mida tuleb veega täita. Veeanuma täidetuse ulatus määrab vastupanu ja raskuse, mida treeningul tunda on ning seda saab vastavalt soovile muuta. Selline variant on sobiv nii koju kui väiksemasse jõusaali.

 

Ergomeetrit soetama hakates on tähtis jälgida, et ta koju ära mahuks, kuna tegu on üpris ruuminõudva trenažööriga. Kui mõelda aga hinna ja kasutuskoha peale, siis sõudeergomeetrite puhul on võrreldes teiste trenažööridega kõige väiksem vahe profikasutuseks ja kodukasutuseks mõeldud masinail. Jõusaalidesse mõeldud masinail on tihti mõned funktsioonid rohkem kui kodustel, ent üldine tunnetus ja saadav treeningkogemus on väga sarnased.

 

Oma isikliku sõudeergomeetri saad soetada Budopunkti e-poest (vaata sõudeergomeetrite valikut)
või esinduspoest aadressil Artelli 7, Tallinn.

 

Kui artikkel oli Sulle kasulik, siis kliki “Meeldib” ja kui võiks ka Su sõpru huvitada, siis kliki “Jaga”.

Sinu tagasiside on meile väga tähtis, sest näitab, et kvaliteetse Eesti keelse sisu loomine on vaeva väärt :)