TELLIMUSTELE ALATES 50€ TASUTA TARNE PAKIAUTOMAATI     |     MAKSA HILJEM ESTO JÄRELMAKSUGA   |   TALLINNA KAUPLUS AVATUD E-L 10-18

Tasakaalupadi – kompaktne ja kasulik (kas oled juba kuulnud?)

Kas oled kunagi midagi kuulnud tasakaalupadjast ning kas teadsid, et see kompaktne vahend aitab suurepäraselt nii trennis tasakaalu arendada kui ka seljavalusid ja muid kontoritööst tingitud vaevusi leevendada?

 

Tasakaalupadja puhul on tegemist tõelise hitt-tootega, mis pole mõeldud pelgalt tavaliseks treeninguks, vaid sobib hästi ka nii-öelda aktiivse kontori spordivahendiks. Lisaks on tegu ka tootega, millel on tõeliselt hea hinna ja kvaliteedi suhe. Käesolevas artiklis räägimegi lähemalt tasakaalupadja kasutusvõimalustest.

 

Tasakaalupadi


Mis on tasakaalupadi ja milleks see hea on?

 

Tasakaalupadi on kummist valmistatud ümmargune padjakujuline õhuga täidetud tasakaaluvahend. Nagu nimigi ütleb, paneb see kõige rohkem proovile just inimese tasakaalu.

 

Miks aga on tasakaal nii oluline? Just tasakaal hoiab inimese keha püsti ja võimaldab liikuda. Selleks ongi vaja head tasakaalutunnetust, kerelihaseid ja koordinatsiooni. Tasakaalupadja kasutamine aitab seda kõike arendada. 

 

Tasakaalupadi


Kus saab tasakaalupatja kasutada?

 

Tasakaalupatja saab kasutada nii treeningvahendina kui kontoris istudes. Treeningvahendina pakub see väga palju erinevaid võimalusi. Kui panna padi maha ning astuda sellele ühe või kahe jalaga, viib see kohe keha tasakaalust välja ning tuleb näha vaeva balansi tagasi saamiseks. Kahe jalaga padjal seismine on lihtsam ja stabiilsem, ühel ja raskem. Sama juhtub ka sellel istudes ja kerelihaseid treenides – tasakaalu saavutamiseks tuleb lihaseid pingutada.

 

Kontoris on padjal võimalik kas lihtsalt peal istuda või panna see omale selja taha. Istudes sunnib see inimest märkamatult rühti parandama ning takistab selja küüruvajumist. Kui aga selg padjal istumisest väsib, on hea panna tasakaalupadi ka selja ja tooli vahele – sel viisil masseerib ta mõnusasti selga.

 

Tasakaalupadi


Milliseid erinevaid tasakaalupatjasid on olemas?

 

Tasakaalupadi

Kõige levinumad on PVC materjalist tasakaalupadjad. Üks pool on tavaliselt siledam ja teine pool masseerivam ning kaetud väikeste ogalaadsete mügarikega. On olemas ka ilma masseeriva pooleta variante ning vahtkummist tehtud ja risttahukakujulisi tasakaalupatju. Sellistel vahenditel pole õhku sees ja need on teistsuguse kujuga, ent tööpõhimõte on sama – needki vajuvad peale toetudes sisse ja panevad sellega tasakaalu proovile.

Lisaks on olemas ka tasakaalulauad. Need on kas puidust või plastikust valmistatud ümmargused kettad, mille all on ümmargune osa, mis laualseisja tasakaalust välja viib. Tasakaalulauad on väga populaarsed just laste seas, aga meeldivad ka paljudele täiskasvanuile.

 

Neidki saab kasutada nii treeningvahendina kui kontoris. Viimase puhul võib need panna näiteks kontori puhkeruumi, kuhu inimesed pausi ajal saavad seisma ja end proovile panema tulla.

 

Kellele tasakaalupadjad mõeldud on?

 

Tasakaalupadjad soovivad igaühele, kes on huvitatud tasakaalu arendamisest mõnusal  ja lihtsal viisil. Eriti populaarsed ongi tasakaalupadjad just kontoritöötajate seas. Tavalisel toolil istudes võib selg pikapeale küüru vajuda ja valutama hakata, kui aga panna toolile ka tasakaalupadi, aitab see väga tõhusalt neid probleeme ära hoida.

 

Kindlasti sobib tasakaalupadi ka sportlastele nii kodus kui spordisaalis, kuna tasakaalupatja on ka tavalisse üldfüüsilisse treeningusse väga lihtne integreerida. Näiteks on istessetõusu tasakaalupadja peal teha oluliselt raskem kui lihtsalt matil ning padja tekitatud lisapingutus kerelihastes annab kohe tunda.

 

Tasakaalupadi


Mida veel teada tasakaalupadja kohta?

 

Peale selle, et tasakaalupadi on äärmiselt mitmekülgne, kasulik ja soodne treeningvahend, ei vaja ta praktiliselt mingit hooldust – kui vaja, siis võib seda lihtsalt seebi ja veega puhastada. Ka ei tasu karta ka kogukamatel, näiteks üle 100kg kaaluvatel inimestel, et padi nende raskuse all vastu ei peaks, sest tegu väga vastupidava esemega.

 

Mis harjutusi sellega teha saab?

 

Väga paljusid harjutusi, mida muidu tehakse lihtsalt matil, saab tasakaalupadja abiga mitmekülgsemaks ja keerulisemaks teha. Alati võib ka ühendada ka mitu treeningvahendit, näiteks tasakaalupadjal kükke tehes ka hantlid kätte võtta.

 

Tasakaalupadi

Teised alternatiivsed tasakaaluvahendid

 

Tasakaalulauad – seade, mis on mõeldud prooviline panemiseks meie oskusega tasakaaluga mängida. Äge ja igati kõigile sobilik lustlik ja arendav vahend kõikidele. Iga liigutus tasakaalulaual treenib Sinu osavust ja tugevdab eriti labajala pisikesi ja tihti peale passiivseid lihaseid, mis on vajalikud loomulikuks lihaskonna ja liigeste liikumiseks.

 

Millised eri tasakaalulaudade tüübid on olemas?

 

Tasakaalupadi

Rocker laud

Lihtne ristküliku kujuga madal ja lapik laud.

Sellist tüüpi laual on üks liikumissuund – vasakult paremale.paremalt vasakule – see on sobilik eriti algajatele, et kohaneda ja tasakaalutunnetust ning koordinatsiooni harjutada.

Kasutus: näiteks laste liikumistundides

Põhi: stabiilne alus

Raskustase: kerge

 

 

Tasakaalupadi

Rocker-roller laud

Samuti ristkülikukujuline tasakaalulaud, mis asetub nn liikuvale rattale. Liikumissuund on endiselt külgedele, kuid mängus on kaks tasakaalu mõjutavat faktorit – ebastabiilne laud veereval rullil/rattal. Kõige enam meenutab laua liikumine lumelaual sõitmist või rulatamist. Seega soovitame kindlasti kõigil laua ja rula entusiastidel hooaja väliselt teha “kuiva” trenni sellisel rocker-roller laual.
Kasutus: lumelaudur, rulatajad
Põhi: veerev rull/ratas
Raskustase: väljakutsuv

 

 

Tasakaalupadi

Wobble laud

Ringi või poolringi kujuline laud, millel on mitte liikuv poolkerakujuga põhi. Selline põhi võimaldab laual liikuda igas suunas, mitteainult paremale ja vasakule. Lauga saab edukalt teha näiteks kükke kahel ja ühel jalal; erinevaid jalatõsteid ning ka kätekõverdusi – olles hoopis toenglamangus ja hoida kätega lauast kinni. Antud tüüp on enim kasutavaim fitness harjutuste juures. Just selle suunitlusega lauaga saab teha kõige mitmekülgsemat treeningut.
Kasutus: fitness 
Põhi: stabiilne alus
Raskustase väljakutsuv: mõõdukas

 

  

Tasakaalupadi

Vedru tasakaalulaud

Laud koosneb kahest tasakaalu pinnast, üks toetub stabiilselt põrandale ja teine on nn ebastabiilne laud on kinnitatud vedruga põhja külge – ehk lihtsalt kahe laua vahel on vedru. Pealmisel laual olles tuleb mängu taas tasakaalu otsimine ja kompamine. Vedru tugevusest sõltub ka tasakaalu hoidmise keerukus.

Lastele sobiva kindlasti õrna tugevusega vedrud ning kogenumatele juba tugevamad – rohkem koordinatsiooni nõudvad vedruga lauad.
Kasutus: fitness
Põhi: vedru + stabiilne laud
Raskustase: sõltub vedru tugevusest

Näiteid tasakaalulaudade kasutusest

 

Sportlased – algselt võtsid just suusatajad tasakaalulauad kasutusse. Tegemist on hooajalise spordiga ning otsiti alternatiive kuidas hooajaväliselt efektiivselt treenida. Nii sai üheks treeningmeetodiks tasakaaluvahendite kasutamine. Praegu on vahend kasutuses eri spordialade esindajatel – joogatajatest tantsijateni, kuni sportmängijateni välja. Tasakaal on üks kehalisi võimeid, mis on äärmiselt vajalik komponent sporditehnilisuse maksimaalseks arendamiseks.

 

Muusikud – tasakaaluvahendid arendavad võrdlemisi kiiresti süvalihaseid – seega lauljad ja pillimängijad saavad treenida ja kontrollida nende lihaste arenemisel paremini oma diafragmat ja hingamist.

 

Füsioterapeudid – treenimine ennetab paljusid vigastusi– eriti hüppeliigese traumade profülaktika abinõu ja taastusravina.

 

Psühholoogid – kognitiivse ja ruumi tunnetuse arendamine koos tähelepanu suunamise ja keskendumishäiretest vabanemise tõstmisega

.
Lapsed – tasakaalulauad on laste seas populaarsed – lauda saab kasutada kehalise kasvatuse ja liikumise tundides koolides/lasteaedades. Mis teeb laua lastele ägedaks? Laud pakub mängulisust ja on atraktiivne - samas märkamatult on vahend arendav. Vahend meenutab lastele ja noortele ka suusatamist, surfamist, lumelauatamist – see „äratundmise rõõm“ kutsub kaasa. Tasakaalulaud on sõltuvalt mudelist üsna põrandaga tasapinnas, mis ei ehmata lapsi ja muudab laua nö turvaliseks. Laud õpetab lastele motoorseid oskusi ja pakub tehnikaseadmete keskel elamisel pisut vaheldust.

 

Kõik, kes otsivad fun’i ja pere/sõprusringkonnas vahvat meelelahutust


Harjutused

 







Kui soovid endalegi mitmekülgset trenni ja massaaživahendit, siis saad selle soetada Budopunkti e-poest (vaata tasakaalupatjade valikut) või tulles ise kohale meie esindusse aadressil Artelli 7, Tallinn.

 

Kui artikkel oli Sulle kasulik, siis kliki “Meeldib” ja kui võiks ka Su sõpru huvitada, siis kliki “Jaga”.

Sinu tagasiside on meile väga tähtis, sest näitab, et kvaliteetse Eesti keelse sisu loomine on vaeva väärt :)