TELLIMUSTELE ALATES 50€ TASUTA TARNE PAKIAUTOMAATI     |     MAKSA HILJEM ESTO JÄRELMAKSUGA   |   TALLINNA KAUPLUS AVATUD E-L 10-18

Proteiinid

Tooted 1-15, kokku 17

Page
lehekülje kohta
Määra kahanev järjestus

Tooted 1-15, kokku 17

Page
lehekülje kohta
Määra kahanev järjestus

Mis on proteiinid?

Inimene toitub regulaarselt selleks, et elus püsida – ammutada toidust energiat ja nendest omakorda vajalikke toitaineid. Valgud koos süsivesikute ja rasvadega on aluseks meie põhitoitainetele ning moodustavad üheskoos makrotoitained.

Proteiinid (kr keeles protos = tähtis, esimene) ehk valgud töötavad meie organismis kõige olulisema ehitusmaterjalina. Valgud omakorda koosnevad 20st peamisest aminohappest, millest 8 on inimesele asendamatud. Mida see aga tähendab?

Inimese organism ei tooda vajalikult määral asendamatuid aminohappeid ning need ühendid tuleb meil kätte saada toidust (või toidulisanditega). Seega on väga vajalik hoolitseda organismi valguvajaduse eest.


Millist rolli mängivad valgud meie organismis?


Valk on mitmekesine molekul, kes osaleb kõikides bioloogilistes protsessides (transport (hapnik), kaitse (immuunsüsteem), ülekanded (närviimpulsid), süntees (ehitaja) ja analüüs (lagundaja), erinevate reaktsioonide kiirendi jpt).


Millised on valguallikad, kust neid saada?


Valguallikad võivad olla nii loomse kui ka taimse päritoluga. Kuna paljude inimeste menüüvalik ei sisalda näiteks loomseid valke, siis tuleb need kätte saada erinevatest taimsetest toiduainetest. Tutvu, millised on valgurikkad toidud.

Loomsed proteiiniallikad on:

-piimatooted – nt kohupiim, keefir, kodujuust, piim, (kreeka) jogurt, juust;
-liha – nt kana- ja kalkuniliha; sea-ja veiseliha (tuleb jälgida rasvasisaldust);
-muna.

Taimsed valguallikad on:

-kaunviljad – nt (soja)oad ja herned;
-teraviljad – pähklid ja seemned;
-täisteratooted.


Miks ja kes valgupreparaate vajavad?


Kui mingil põhjusel inimene ei saa oma valguvajadust kätte ainult toiduga, siis kasutatakse selleks erinevaid toidulisandeid. Siinkohal tuleb meeles pidada, et ükski toidulisand ei asenda puhast toitu ning pigem nendega mitte üle pingutada.

Üldjuhul kasutavad lisandeid väga palju kehaliselt väga aktiivsed inimesed ja sportlased, kuna nende tarbitav energiahulk on suurem kui nad suudavad tavatoiduga sisse süüa. Kehalisel aktiivsusel on suur mõju valgusünteesi käivitamisse.

Valgulisandeid kasutatakse palju jõutreeningutega seoses, aga vähem tähtsam ei ole proteiinide osakaal treening- ja taastumisprotsessides ka vastupidavussportlaste jt spordialade esindajate seas.


Millised on head proteiinipulbrid?


Proteiinidest rääkides tuleb mainida piimavalku, mis koosneb 20% vadakuvalgust ja 80% kaseiinist. Need kaks ühendit on kõrge valgusisaldusega ja enim kasutatavad tooraineid proteiinipulbrites.

Vadakuvalk on väga kõrge kvaliteedi omadustega proteiin, kuna sisaldab palju asendamatuid aminohappeid (nt BCAA). Vadak on kergesti imenduv valk, mistõttu sobib ta kiireks taastumisefekti andjaks.

Kaseiin on aga pikaldasema toimega kui vadakuvalk. Tema imendumise aeg organismis on aeglasem ning seetõttu on ta suunatud stabiilsete taastumisprotsesside ülesehitusele (lihaste kasv).

Valgupulbri müügi valikus on üldjuhul eri maitsed ja need sisaldavad ka teisi lisandeid (nt süsivesikuid, kiudaineid, mikrotoitained (vitamiinid, mineraalid)), mis annavad valgujoogi (proteiini shake) kasutajale muid vajalikke toimeaineid.

Müügil ICONFIT proteiinid - vali enda lemmik!