Toorkakao
Mis on toorkakao (pulber)? Mis on toortoit?
Toorkakaod saadakse röstimata kakaoubadest (Theobroma cacao). Kasulikkusele siinkohal viitab sõna – röstimata, st et kakaoube ei kuumutada (kuumtöötlus) ning see annab võimaluse säilitada kakaooale väärtuslikud omadused.
Toortoidu põhimõte seisnebki selles, et mitte midagi ei kuumutata üle ca 40C. Toidu kuumutamine kõrgemal temperatuuril põhjustab toiteväärtuse langust ja kasulikud ained suretatakse toidus suuresti ära.
Kuidas on toorkakao meie organismile kasulik?
Toorkakao pulber on rikkalik looduslik antioksüdantide allikas - aitavad hoida keha vabade radikaalide tasakaalu (vähendab organismi üldist vananemist), soodustavad hoida raku elutalitlust normaalsena.
C ja E vitamiinirikas toiduaine (mõlemad on antioksüdandid) - C vitamiin aitab näiteks raual paremini organismis imenduda ja E vitamiin on oluline punavereliblede funktsionaalsuse kaitseks; E vitamiini puudus võib põhjustada kehvveresust.
Toorkakao pulber on suurepärane mineraalide allikas (magneesium, kaltsium, vask, tsink). Eriline nende hulgast on magneesium, osaleb paljude eluks vajalike funktsioonide käivitamisel, nt lihaskontraktsioonil, närvisüsteemi toimimisel, vähendab lihaskrampe.
Kaltsium - oluline luudele/hammastele, verehüübimises; vask töötab tihedas koostöös rauaga ja osaleb hemoglobiini sünteesis; tsink - tähtis nt kilpnäärme funktsiooni hoidmisel. Tsinki meie organism ise ei tooda – seega oluline on tsinki kätte saada toidust või toidulisanditest.
Millistes toitudes võiks toorkakao pulbrit kasutada?
Toorkakaod müüakse nii puhtalt toorkakao pulbrina või supertoitudesegudes. Toorkakao pulbrit saab lisada smuutidesse, putrudele, küpsetistesse. Samuti on populaarsed tooršokolaadi tooted, mis ongi toorkakao pulbriga valmistatud.
Tutvu ICONFIT toorkakao pulbrite ja supertoidusegudega – vali oma lemmik!